Blog

Onze advocaat kindsdeel heeft speciaal voor u een aantal blogs geschreven. Voor ieder rechtsgebied is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen. Om die reden willen wij als advocaat kindsdeel u op de hoogte houden van de laatste jurisprudentie, artikelen en wetgeving in onderstaande blog. Mocht u een vraag hebben naar aanleiding van deze blogs voor onze advocaat kindsdeel bel ons dan op nummer: 020-3980150 of neemt u dan gerust gratis contact op met het formulier.

Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Rekening en verantwoording over gevoerd financieel beheer? Wilsbekwaamheid. Dementie. Stelplicht en bewijslast. Bewijsopdracht.

11 maart 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Rekening en verantwoording over gevoerd financieel beheer? Wilsbekwaamheid. Dementie. Stelplicht en bewijslast. Bewijsopdracht.

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of er rekening en verantwoording diende te worden afgelegd over het financiële beheer van het vermogen van erflaatster door een erfgenaam. Vader en moeder hebben bij testamenten van 28 juni 1979 over hun nalatenschap beschikt. Deze hielden in een zogenoemde ouderlijke boedelverdeling. Vader is overleden op 24 oktober 2013, moeder op 17 december 2017. Appellante en geïntimeerden zijn gezamenlijk wettelijk vereffenaar in de nalatenschap van moeder. Met de grief bestrijdt appellante het rechtbankoordeel dat [...]

Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Vaststelling erfdeel. Uitbetaling erfdeel. Opeisbaarheid van het erfdeel. Aanspraak op het erfdeel. Rechtsverwerking? Redelijkheid en billijkheid.

4 maart 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Vaststelling erfdeel. Uitbetaling erfdeel. Opeisbaarheid van het erfdeel. Aanspraak op het erfdeel. Rechtsverwerking? Redelijkheid en billijkheid.

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of het recht op uitbetaling van het kindsdeel uit een ouderlijke boedelverdeling was verwerkt. Eiseres is de dochter van mevrouw A (hierna : erflaatster) en de heer B (hierna : erflater). Erflaatster en erflater zijn in gemeenschap van goederen gehuwd. Erflaatster heeft bij testament over haar nalatenschap beschikt en de ouderlijke boedelverdeling van toepassing verklaard, waarbij alle goederen en schulden zijn toebedeeld aan erflater en eiseres een vordering op erflater heeft verkregen ter hoogte [...]

Erfrecht. Verdeling nalatenschap. Ouderlijke boedelverdeling. Boedelbeschrijving. Waardering. Onroerend goed. Peildatum. Uitvaartkosten. Rente over erfdelen. Inboedel.

29 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Verdeling nalatenschap. Ouderlijke boedelverdeling. Boedelbeschrijving. Waardering. Onroerend goed. Peildatum. Uitvaartkosten. Rente over erfdelen. Inboedel.

De Rechtbank Gelderland heeft onlangs uitspraak gedaan over de waardering van goederen uit de nalatenschap bij de vaststelling van de erfdelen uit een ouderlijke boedelverdeling. Partijen zijn broers en zussen van elkaar. Op 13 april 2004 is de vader van partijen (erflater) overleden. Vader heeft bij testament van 4 mei 1984 over zijn nalatenschap beschikt. Zijn testament bevat een zogenaamde 'ouderlijke boedelverdeling' ex artikel 4:1167 van het oude Burgerlijk Wetboek (hierna ook: OBV). Hij heeft zijn echtgenote en kinderen tot zijn enig erfgenamen benoemd, [...]

Erfrecht. Verdeling van een nalatenschap. Kindsdelen. Rente. Waardering van de goederen van de nalatenschap. Peildatum van waardebepaling. Toerekening van een schuld.

20 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Verdeling van een nalatenschap. Kindsdelen. Rente. Waardering van de goederen van de nalatenschap. Peildatum van waardebepaling. Toerekening van een schuld.

De Rechtbank Noord-Holland heeft onlangs uitspraak gedaan over de waardering van de goederen van de nalatenschap in verband met de vaststelling van de kindsdelen. Partijen zijn zussen van elkaar. Hun [...]

Erfrecht. Testament met ouderlijke boedelverdeling. Vaststelling van de kindsdelen. Opeisbaarheid van de kindsdelen. Uitleg van testament. Verklaring voor recht.

12 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Testament met ouderlijke boedelverdeling. Vaststelling van de kindsdelen. Opeisbaarheid van de kindsdelen. Uitleg van testament. Verklaring voor recht.

De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over de vaststelling van de kindsdelen bij een testament met een ouderlijke boedelverdeling. Erflater heeft bij testament van 17 oktober 1997 over zijn [...]

Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Vaststelling van het kindsdeel. Schuldeisers. Informatieverstrekking. Recht op informatie voor de vaststelling van de kindsdelen.

22 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Vaststelling van het kindsdeel. Schuldeisers. Informatieverstrekking. Recht op informatie voor de vaststelling van de kindsdelen.

De Rechtbank Noord-Nederland heeft onlangs uitspraak gedaan over de vaststelling van het kindsdeel bij een ouderlijke boedelverdeling. Erflaatster is in 2013 overleden. Zij heeft in haar testament uit 1991 erflater [...]

Erfrecht. Wettelijke verdeling. Kindsdeel. Vaststelling van de geldvorderingen van de kinderen. Informatieverstrekking. Boedelbeschrijving.

15 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Wettelijke verdeling. Kindsdeel. Vaststelling van de geldvorderingen van de kinderen. Informatieverstrekking. Boedelbeschrijving.

Het Gerechtshof Amsterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over de vaststelling van de geldvorderingen van de kinderen bij de wettelijke verdeling. Erflaatster is in 2014 overleden. In haar op 9 juli [...]

Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Executele. Vereffening. Hoedanigheid. Processueel ondeelbare rechtsverhouding. Proceseconomische overwegingen. Ontvankelijkheid. Oproeping.

8 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Ouderlijke boedelverdeling. Executele. Vereffening. Hoedanigheid. Processueel ondeelbare rechtsverhouding. Proceseconomische overwegingen. Ontvankelijkheid. Oproeping.

De Rechtbank Noord-Holland heeft onlangs uitspraak gedaan over een processueel ondeelbare rechtsverhouding na beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap. Eiser, gedaagde en erfgenaam 1 en erfgenaam 2 zijn de kinderen van [...]

Erfrecht. Wettelijke verdeling. De regeling van de wettelijke verdeling. Vaststelling van de geldvordering van de kinderen. Inlichtingenplicht. Rechtsverhouding. Redelijkheid en billijkheid.

18 december 2023|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Wettelijke verdeling. De regeling van de wettelijke verdeling. Vaststelling van de geldvordering van de kinderen. Inlichtingenplicht. Rechtsverhouding. Redelijkheid en billijkheid.

De Advocaat-Generaal bij het Parket bij de Hoge Raad heeft onlangs de regeling van de wettelijke verdeling besproken. Deze zaak betreft de vaststelling van de omvang van de in art. [...]

Oudere blog items

Erfrecht. Legitieme. Giften. Levensverzekering. Is de uitkering uit levensverzekering een gift die bij de berekening van legitieme dient te worden meegenomen? Verzorging. Natuurlijke verbintenis.

30 juli 2023|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Legitieme. Giften. Levensverzekering. Is de uitkering uit levensverzekering een gift die bij de berekening van legitieme dient te worden meegenomen? Verzorging. Natuurlijke verbintenis.

Erfrecht. Legitieme. Inbreng. Dient het vermogen van een stichting te worden opgeteld bij het vermogen van erflaatster bij de berekening van de legitieme? Vereenzelviging? Schijnconstructie?

22 mei 2023|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Legitieme. Inbreng. Dient het vermogen van een stichting te worden opgeteld bij het vermogen van erflaatster bij de berekening van de legitieme? Vereenzelviging? Schijnconstructie?

Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp dan kunt u gerust vrijblijvend contact op via het telefoonnummer 020 3980 150 of stuur een e-mail naar secretariaat@brenneradvocaten.nl.